CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, “Eğitimde çağ açıp, çağ kapatacak” proje olarak sunulan FATİH projesini sordu.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemi ile verdiği soru önergesinde Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan,
“Bu proje, topluma eğitim sistemimizi bilişim çağının gerektirdiği teknolojik altyapıya kavuşturacağız diye tanıtıldı. Ancak uygulama hiç de böyle olmadı.” dedi.
Tahsin Tarhan, okulların teknolojik altyapısının buna hazırlanmadığını vurgulayarak
“Siz Türkiye koşullarında eğitimi bilgisayarı kullanarak yapmayı hedefliyorsanız, önce okulları buna hazırlarsınız. Okulların elektronik altyapısı bir yana, binlerce okulun daha doğru dürüst suyu, tuvaleti, lavabosu yok. Kömür alınamadığı ya da doğalgaz faturası ödenemediği için paltoyla ders işlenen okullar var bu ülkede” ifadesini kullandı.
AKP’li bakanların projenin maliyetinin 1 buçuk milyarı geçmeyeceğini söylendiğini ancak ortaya çıkan tablonun çok farklı olduğuna işaret eden CHP’li Tahsin Tarhan;
”3 yılda 8 milyar para harcanmış. Sonuç sıfır. Ne öğretmenler memnun, ne de öğrenciler. Harcanan parayla kaç okul yapılır, kaç öğretmen atanırdı. 100 bin atanamayan öğretmen var, biz parayı içi boş projelere harcıyoruz. Fayda-maliyet analizi yapılmadan böyle bir projeye başlanılır mı?” dedi.
Verdiği soru önergesinde Tahsin Tarhan şu soruların yanıtlanmasını istedi;
– FATİH Projesi için bütçeden şu ana kadar harcanan miktar ne kadardır?
-2014 yılında bitirilmesi öngörülen projenin halen sonuçlandırılamamasının nedeni nedir?
-Projeyle okullara dağıtımı öngörülen 18 milyon tablet bilgisayarın kaçı öğrencilere ulaştırılabilmiştir?
-Akıllı tahtaların üzerlerinde ‘10 yıl garantili’ yazmasına karşın, teknik servislerin sadece yazılımdaki arızalarla ilgilendiği doğru mudur?
-Çoğu okulda, tabletlerle akıllı tahtalar arasında bir etkileşimin bulunmadığı iddiası doğru mudur?
-Tabletlerdeki bilgilerin güncellenmemesinin gerekçesi nedir?
-Türkiye’nin hedeflediği “her öğrenciye bir tablet” uygulamasını hayata geçirmiş başka bir ülke var mıdır?
-Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan, Portekiz, Japonya, Singapur, Peru gibi ülkeler büyük ölçekli dizüstü bilgisayar programlarından yararlanırken, Türkiye’nin tableti tercih etmesinin nedeni nedir?
-Eğitimdeki başarının merkezinde, sadece teknoloji kullanımı mı, yoksa teknolojiyi de iyi kullanan öğretmenler mi vardır? 100 bine yakın öğretmen adayının kadro beklediği bir dönemde, elinizde FATİH Projesine harcanan parayla kaç öğretmenin istihdam edilebileceğine ilişkin bir ver var mıdır?
-Bu projeye aktarılan parayla kaç öğretmene yurtdışında yüksek lisans olanağı sağlanabilirdi?
-Ders kitapları yerine tablet kullanılmasının, öğrencilerin okuma alışkanlıklarına olumsuz etki yaptığı yönünde öğretmenlerden gelen şikayetler, Bakanlığınız tarafından dikkate alınmış mıdır?