Disleksi, normal zekaya ve yeterli eğitim fırsatlarına sahip olmasına rağmen, yazılı metni okuma ve anlamada zorlukla karakterize edilen bir öğrenme bozukluğudur. Genellikle fonolojik işlemlemedeki zorluklarla ilişkilendirilir ve kod çözme, akıcı okuma ve kelime tanıma ile ilgili sorunlara neden olabilir. Disleksi, bir kişinin günlük yaşamı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir, ancak doğru destek ve uyumla, disleksi olan bireyler akademik olarak ve seçtikleri kariyerlerde başarılı olabilirler.
Çocuğuma yeterli olanakları sunuyorum ancak daha okuma yazmayı dahi beceremiyor.
Okuması sorun, yazması sorun eyvah!
Ne olacak bu çocuğun hali? Geri zekalı mı bu çocuk? Değerli anneler babalar lütfen sakin olun. Acele etmeyin.
Öncelikle disleksi problemi olan bir çocuğunuz varsa onun kesinlikle normal bir zekaya sahip olduğunu bilmenizi istiyorum. Zeka anlamında sorunu yok. Önüne gelen bir yazıyı okumak ve anlamak noktasında sorunu var sadece. Ayrıca okuma, yazma, anlama konusunda her insanda eksikler olabilir. Dolayısıyla bir uzmandan destek alıp psikiyatri kliniklerinde teşhis konmadan asla veliler olarak sizler kulaktan duyma bilgilerle teşhis koymamalısınız.
Demek ki normal olabiliyormuş bu süreç. Nasıl mı?
Disleksi teşhisi konduktan sonra şunu bilmelisiniz: Disleksili olan bireyler kariyer konusunda çok başarılı olabiliyor. Okul başarılarını yükseltebiliyor. Bunları size ifade ettikten sonra hangi belirtilerde dikkatli olmanız gerekiyor onları da özetle ifade edeyim.
Okuma ve yazmayı öğrenme sürecinde harfleri ilgili seslerle eşleyebilmeleri gerekir. Oldukça karmaşık olan bu süreçte öncelikle harfler tanınır ve seslerle eşlenir. Seslerle harflerin ilişkisinde çocuğun bunları anlamlandırabilmesi gerekir.
Bunları yapamadığı durumda ise;
Kelimelerdeki harflerin sırasını karıştırabilir,
Aslında bildiği kelimelerin yazımında tutarsızlıklar görülebilir,
Aynı sınıftaki çocuklara göre hatalı ve yavaş okumalar yapabilir,
Okuduklarını doğru olarak anlayamıyor olabilir.
Sas yönteminde uygulanan testler beynin sağ ve sol yarı küresindeki işlemlemelerin ne düzeyde olduğuyla ilgili sonuçlar verir. Çünkü sesler sol yarı kürede işlenirken harfler beynin sağ yarı küresinde kodlanır. Sas yöntemi dinletiler eşliğinde uygun frekanslarla beynin iki yarı küresi arasında iletişimi artırarak gelişime katkıda bulunur.
Tüm bahsedilen konular ve daha fazlası için Kocaeli Gebze’deki Sas yetkili uzmanından destek alabilirsiniz. Saygılarımla
İletişim: 05396437347
Kaynaklar: sas-admin.sascentre.com
- Disleksi Ve Sas Yöntemi - 30 Eylül 2024
- Konuşma Bozukluğu ve Korpus Kallozum - 20 Eylül 2024
- Akademik Başarı ve Sas uygulamaları - 11 Eylül 2024